Μ. Αλεξάνδρου 79 και Σπετσών 46 | 210-5740154 & 210-5785448 |mail@2epal-esp-perist.att.sch.gr

Γιατί μπορώ

Να αποκτήσω ταυτόχρονα απολυτήριο Λυκείου, ισότιμο του Γενικού Λυκείου και επαγγελματικό πτυχίο ειδικότητας επιπέδου 4 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (αντίστοιχο των Ευρωπαϊκών)

Γιατί μπορώ

Να αποκτήσω απευθείας ένταξη στην αγορά εργασίας στην επαγγελματική ειδικότητα που έλαβα πτυχίο

Γιατί μπορώ

Να συνεχίσω τις σπουδές μου στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση (ΑΕΙ-ΤΕΙ), μέσω ειδικών εξετάσεων σε 4 μαθήματα (Νέα Ελληνικά, Μαθηματικά και 2 μαθήματα ειδικότητας)

Γιατί μπορώ

Να συνεχίσω σπουδές στα ΙΕΚ στην ίδια (για 3 εξάμηνα) ή άλλη ειδικότητα (για 5 εξάμηνα) όπου επίσης με εξετάσεις πιστοποίησης αποκτούν πτυχίο επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.

Γιατί μπορώ

Να ακολουθήσω το νέο θεσμό του «Μεταλυκειακού Έτους-Τάξη Μαθητείας», σε πραγματικό εργασιακό περιβάλλον (με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, μισθό στο 75% του κατώτατου μισθού και ασφάλιση)

Τι είναι τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.)

Τα επαγγελματικά λύκεια (ΕΠΑ.Λ.) εντάσσονται στη Δευτεροβάθμια Επαγγελματική Εκπαίδευση και λειτουργούν τόσο σε ημερήσιο όσο και σε εσπερινό κύκλο. Η φοίτηση στα Ημερήσια ΕΠΑΛ είναι τριετής και περιλαμβάνει τις τάξεις Α’, Β’ και Γ’

Τα βασικά χαρακτηριστικά των ΕΠΑ.Λ. είναι:

  • Είναι ισότιμα με τα Γενικά Λύκεια
  • Προσφέρουν επαρκή γενική παιδεία, χωρίς αυτό να γίνεται εις βάρος της επαρκούς επαγγελματικής εκπαίδευσης
  • Δεν δεσμεύουν τους μαθητές με πρόωρες επιλογές
  • Δίνουν πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (Πανεπιστήμια και Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα)
  • Παρέχουν επαγγελματική εκπαίδευση με εύρος, η οποία δεν απαξιώνεται με τον χρόνο, αλλά αποτελεί ισχυρή βάση για μελλοντικές νέες επαγγελματικές ενασχολήσεις με την πρόοδο της τεχνολογίας και τις συνεχείς εναλλαγές που σημειώνονται στην τεχνογνωσία
  • Έχουν την αναγκαία ευελιξία και προσαρμοστικότητα που πρέπει να χαρακτηρίζει ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα.

Το Πρόγραμμα Διδασκαλίας

Τα προγράμματα διδασκαλίας περιλαμβάνουν μαθήματα γενικής παιδείας, τεχνικά, επαγγελματικά και εργαστηριακές ασκήσεις.

Στην Α’ τάξη οι μαθητές επιλέγουν επαγγελματικό κύκλο. Το πρόγραμμα διδασκαλίας περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας και κύκλους μαθημάτων των συναφών επαγγελματικών τομέων. Οι μαθητές υποχρεούνται να παρακολουθούν τα κοινά μαθήματα γενικής παιδείας και όλα τα μαθήμτα του κύκλου που επιλέγουν.

Η Β’ τάξη χωρίζεται σε επαγγελματικούς τομείς. Το πρόγραμμα διδασκαλίας της Β’ τάξης περιλαμβάνει κοινά για όλους του μαθητές μαθήματα γενικής παιδείας και μαθήματα των επαγγελματικών τομέων. Οι μαθητές υποχρεούνται να παρακολουθούν τα κοινά μαθήματα γενικής παιδείας καθώς και όλα τα μαθήματα του τομέα που επικλεγουν.

Η Γ’ τάξη χωρίζονται σε ειδικότητες. Το πρόγραμμα διδασκαλίας της  Γ’ τάξης  περιλαμβάνουν μαθήματα γενικής παιδείας (για όσους παρακολουθούν και για κτήση απολυτηρίου) και μαθήματα ειδικοτήτων. Οι μαθητές υποχρεούνται να παρακολουθούν τα μαθήματα της ειδικότητας που επιλέγουν καθώς και τα οριζόμενα από το πεδίο μαθήματα γενικής παιδείας.

Τίτλοι σπουδών και επαγγελματικές διέξοδοι

Στους αποφοίτους των ΕΠΑ.Λ. χορηγείται απολυτήριο Επαγγελματικού Λυκείου και Πτυχίο Επιπέδου 3.

Οι απόφοιτοι των ΕΠΑ.Λ. έχουν τη δυνατότητα:

  • Να λάβουν άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος
  • Να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα τμήματα και στις σχολές των ΑΕΙ/ΤΕΙ
  • Να εγγραφούν στα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) (κατά προτεραιότητα σε σχετικά με την ειδικότητά τους αντικείμενα)

Στους αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων χορηγούνται με ενδοσχολικές εξετάσεις:

  • Απολυτήριο Επαγγελματικού Λυκείου. Είναι ισότιμο με το απολυτήριο του Γενικού Λυκείου, τόσο για την πρόσβαση στην Τριτόβαθμια Εκπαίδευση, όσο και για την πρόσληψη στον ευρύτερο δημόσιο τομέα
  • Πτυχίο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Παρέχει το δικαίωμα της απόκτησης άδειας άσκησης επαγγέλματος και πρόσβαση στην αγορά εργασίας
Κατηγορίες: ΜΑΘΗΤΕΣ